top of page

Forebygging av krysslammelse


Hva er krysslammelse?

Krysslammelse er en samlebetegnelse for muskellidelser hester kan oppleve. Kjennetegnet er at hesten oppleves som stiv, spesielt over kryss, lår og rygg. Faktorer som utløser krysslammelse er mange, men er ofte relatert til stress, brå stopp i trening, dehydrering, høyt stivelsesinnhold, overdreven fôring i forhold til arbeidsbelastning, trening på et nivå som overstiger hestens kapasitet, og avvik i elektrolytter balansen.


Kan det forebygges?

Selv om noen raser er mer disponert for krysslammelse, finnes det også forebyggende tiltak man kan sette inn. Ofte er stress sett på som en viktig faktor som kan trigge krysslammelse, derfor vil å sørge for at hesten beholder seg rolig være viktig. "Cool It" fra Equine Products UK inneholder L-tryptofan, magnesium og vitamin B1 som kan ha en beroligende effekt på hester uten å tappe for energi.


Siden mye tyder på at stivelsesnivået i fôret til hester med krysslammelse ofte er for høyt, er det viktig å få det ned, da det også kan øke stress. Vi anbefaler heller å øke fettinnholdet med oljer som er mer energigivende enn havre. Equine Products UK sine oljer er blant våre bestselgere, og vår linfrøolje er både antiinflammatorisk samt økonomisk sammenlignet med konkurrentene.

Siden elektrolytter er en viktig faktor for nervefunksjon og muskelfunksjon, er det viktig å passe på at dette tilføres selv under kalde perioder. Elektrolytter hjelper med væskebalansen som må opprettholdes under trening. Våre elektrolytter tilpasser seg både harde treningsperioder og perioder med mindre intensiv trening.

En annen viktig forebyggende tilskudd er vitamin E og selen, som er viktige antioksidanter det ikke er nok av i norsk grovfôr. Derfor må man tilføre via fôret. Vitamin E kan bidra til å beskytte muskelfibrenes cellemembran, noe som er viktig da disse blir ødelagt under krysslammelse. EQUINE PRODUCTS UK har både konsentrert vitamin E med hele 3 000 UI per deilig dose og multitilskuddet Selenavite E, som inneholder vitamin E i kombinasjon med selen.

Om du er usikker på om din hest har krysslammelse, anbefales det å kontakte veterinær og få tatt blodprøver for å stille diagnose. Disse blodprøvene vil også gi svar på graden av muskelskader samt bekrefte når opptrening kan starte. Ofte vil diagnosen bety treningstopp for en periode samt tilpasning av foring under behandling og etter.

68 visninger0 kommentarer
bottom of page