top of page

Luftveisproblemer hos hesterEttersom vi krever mer og mer av hestene våre øker også interessen for hvordan hestens luftvei systemer kan opprettholdes på best mulig måte. Det er mange faktorer som avgjør og noen kan vi som hesteeiere endre på. Equine Products UK har produkter som støtter opp luftveiene på forskjellige måter.


Det er lurt å starte med å vurdere miljøene rundt hesten, dette betyr alt fra luft inne i stallen, samt uten i luftegården. Ofte vil diagnosen av respiratorisk kompromiss bli kategorisert som enten Recurrent Airway Obstruction (RAO), forårsaket av hypersensitivitet for partikler i stallmiljøet, eller Summer Pasture-Associated Obstructive Pulmonary Disease (SPAOPD) som skyldes hypersensitivitet for partikler på beite. Mens noen hester kan påvirkes av begge, kan det være lurt å fastslå hvilket miljø som utløser luftveis problemer for å prioritere behandling her.


Hva kan vi kontrollere?


Det er flere elementer ved hestens miljø som kan bidra til dårlig luftveier. Støv er tilstede i mange områder av stallmiljøet fra underlaget (eksempel flis) og høy. Dette kan håndteres ved å endre valg av underlag, børste hesten utendørs eller forbedre ventilasjon i stall. Det viktigste og største kilden til støv hester opplever er ofte høy, og denne kan vi hesteeiere ofte kontrollere. Høy er dehydrert og er naturlig tørr og derfor 'støvete', noe som mange hester reagerer på og derfor kan noen hester oppleve bedring ved å bløtlegge høy i 10-20 minutter før foring. Å dampe høy ved hjelp av en høytemperaturdamper har vist seg å være den mest effektive måten å redusere partikler som irriterer luftveiene med effekt som varer opptil 24 timer.Alternativet til høy er høyensilage, med høyere fuktighetsinnhold, noe som betyr at partikler som kan irritere luftveien ofte er lavere, men ikke støvfri. Høyensilage også kan dampes for å redusere partiklene. Der det er mulig, kan beite på gress være det beste for å redusere partikler fra fôr og stallmiljøet. Annet forslag er å fore fra bakken for å rense luftveiene samt vaske bøtter regelmessig for å opprettholde god fôrhygiene. Støvnivåene i kraftfor kan også reduseres ved å fukte fôret eller kombinere det med bløtlagte fôr eller mash.
Hvordan kan tilskudd hjelpe?Å sikre en balansert diett for å støtte helsen og immunforsvar er alltid et godt utgangspunkt. Videre har vitamin C vist seg å være effektivt for å støtte hester med luftvei utfordringer. Nivåene av vitamin C innenfor lungene og omkringliggende vev har vist seg å være lavere hos hester med lungebetennelse. EIPH er et tilskudd utviklet for akkurat dette men sine høye nivåer av vitamin C og K. Vi har fått mange gode tilbakemeldinger på at denne fungerer godt for hester som prestere høyt og lengre tid.


Omega-3 fettsyrer, kjent for sin antiinflammatoriske effekt, har også vist seg å være gunstige for hester med luftveissykdommer i forskningen. Her har EPUK sine oljer, spesielt “cod liver Oil” høyt innhold av omega 3. For umiddelbar effekt har vi Breez up som inneholder equpalyptus, mentol og honning, hvor alle disse ingrediensene er alle assosiert med antiinflammatoriske egenskaper og bidrar til å rense slim fra luftveiene
47 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page