top of page

Når hesten sliter med sur mage - Gastro-Mag

Oppdatert: 4. jan.

Skrevet av Briony Witherow MSc, BSc, RNutr på vegne av HelseHest
Innledning fra HelseHest: "Denne månedens blogg fokuserer på Gastromag - hva det er og når det kan brukes. Gastro-Mag har hatt en overveldende respons i det norske marked. På 2 måneder har det blitt vårt mest selgende produkt. Mange skriver til oss for å fortelle hvor godt hesten deres har det etter å ha begynt på Gastro-Mag. Vi har bedt vår nutritionist i England gi en dypere innsikt i dette produktet".

Hva er Gastromag? Gastromag er et tilskudd designet for å støtte hester med problemer forårsaket av overflødig syre i magen. Dette ubehaget kan manifestere seg som dårlig appetitt, stereotypier som krybbebiting eller andre endringer i atferd. Selv om vi alltid anbefaler å kontakte en veterinær først hvor magesår mistenkes, kan Gastromag brukes i samråd med veterinærråd, styring og fôrjusteringer for å fremme en sunn mage. Videre kan Gastromag brukes som et forebyggende tilskudd som tilsettes rasjonen ved anledninger der et surt magemiljø kan være mer sannsynlig - for eksempel ved konkurranser og reiser eller i hestens pre-øvelsesfibermåltid

Hvilke aktive ingredienser inneholder den? Magnesiumhydroksid og natriumbikarbonat er antacida. Disse virker for å buffe mageinnholdet (redusere syrligheten) for å hjelpe vev som har vært utsatt for magesyre med å komme seg.Hvordan fungerer dette? Som en dryppfôrer skiller hestens mage nesten kontinuerlig ut syre. Selv om syre spiller en essensiell rolle i å hjelpe til med å bryte ned mat, så er det ikke vanlig blant sportshester å spise kontinuerlig. De får typisk 3 foringer per dag, og uten konstrant drypp av mat, kan syrligheten bygge seg opp. Antacida er alkaliske i sin pH (motsatt av syrlig), når de møter syre, reagerer de for å danne salt og vann som hjelper til å heve pH-en og gjøre miljøet mindre surt.

Nøkkelbruk Gastro-mag kan brukes som en del av forebyggende håndtering av fordøyelsesbesvær, for eksempel gitt i pre-øvelsesmåltidet eller ved høye stress-/risikopunkter (reiser, hovslager osv.) eller som en del av fôrrutinen gitt i normalt konsentrert fôr. Gastromag kan også brukes sammen med veterinærråd, som en del av den helhetlige håndteringen av en hest diagnostisert med magesår.

Beste praksis Når det gjelder å håndtere dietten for å redusere syrlighet og risikoen for magesår, er det noen viktige grunnlag å legge. For det første bør basisrasjonen være høy i fiber og sikre et absolutt minimum på 1,5% tørrstoff per kilo kroppsvekt (7,5 kg tørrstoff for en 500 kg hest som tilsvarer rundt 8-8,5 kg høy). For det andre, der konsentrert fôr mates, må det være lavt i stivelse og sukker (mindre enn 2 g per kilo kroppsvekt per dag, maksimalt 1 kg for en 500 kg hest). I tillegg til dette anbefales passende håndtering, inkludert et pre-øvelsesfibermåltid, konstant tilgang til ferskt rent vann og et lavstressmiljø.

Antacida som magnesiumhydroksid har vist seg å hjelpe med å redusere syrligheten i magen, men effektene av disse er relativt kortvarige. Som sådan, når du bruker antacida-typer tilskudd (som Gastro-mag), kan effekten optimeres ved å mate taktisk basert på når magesyrligheten kan være på sitt høyeste. For eksempel kan produktet tilsettes det lille fiberrike måltidet før trening eller fordeles over konsentrert fôr på flere punkter i løpet av dagen.
194 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page