top of page

Vinterpleie for hester: Forebygg kolikk med mosjon, vitaminer og tilskudd

Oppdatert: 26. jan. 2023

v. Nadja Ellefsen.


Som hesteeier er det viktig å være klar over de ulike utfordringene som dukker opp når vinteren kommer. En av de største bekymringene for mange er kolikk. Dette kan være svært smertefullt for hesten og kan til og med være livstruende, så det er viktig å ta forholdsregler for å forebygge dette problemet.

En av de beste måtene å forebygge kolikk på er å sørge for at hesten din får tilstrekkelig mosjon. Selv om det kan være fristende å holde hesten inne i varmen når det er kaldt ute, er det viktig å la den få komme seg ut og bevege seg. Daglige turer eller ridninger hjelper til å holde tarmene i god form og hindrer at maten blir liggende og forårsaker kolikk. Sørg for at hestene får tilstrekkelige mengder av viktige vitaminer og mineraler, spesielt vitamin E og selenium. Disse vitaminene kan fås gjennom fôret, men det kan være lurt å gi tilskudd for å sikre at hesten får nok. Det er også viktig å sørge for at hestene får tilstrekkelig med vann. I kaldt vær kan hestene være mindre villige til å drikke, så det kan være lurt å sørge for at vannet alltid er varmt og friskt.

Personlig velger jeg å gi hestene mine probiotiske tilskudd og vitaminer for å forebygge kolikk. Disse tilskuddene hjelper til å balansere tarmfloraen og hindrer at skadelige bakterier formerer seg. Jeg overvåker hestene mine nøye for tegn på kolikk, slik som å nekte mat, å være urolig eller å være mer sårbar enn vanlig. Hvis jeg mistenker at en av hestene mine har kolikk, kontakter jeg veterinæren min så snart som mulig.

Vita-E Plus og SynBioVit er to eksempler på tilskudd som kan være nyttige for å forebygge kolikk hos hester. Vita-E Plus inneholder en rekke viktige vitaminer og mineraler, inkludert vitamin E og selen, som spiller en viktig rolle i å beskytte hestens muskler mot skader. Det er også gunstig for avlshopper og hingster, unge hester, hester i trening og konkurranse, og hester som har tendenser til å være ømme og stive i musklene.

SynBioVit er et probiotisk tilskudd som hjelper til å balansere tarmfloraen og forbedre fordøyelsen. Det inneholder Saccharomyces Cerevisiae, en type gjær som øker næringsstoffets fordøybarhet og øker fiberfordøyelsen. Det inneholder også prebiotika og B-vitaminer som er viktige for metabolisme og frigjøring av energi. SynBioVit kan være nyttig for hester som lider av tarmproblemer, som har gått gjennom antibiotika behandling, eller som skal starte med en ny fôringsplan. Det anbefales å fôre 20g per dag for å forbedre fordøyelse og tarmfunksjon, og 10g per dag for å opprettholde god fordøyelse og tarmfunksjon.

101 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page