top of page

Viktigheten av Elektrolytter

Skrevet av Briony Witherow MSc, BSc, RNutr for HelseHestElektrolytter er kroppssalter som er essensielle for væskebalanse, muskel- og nerveaktivitet. De viktigste elektrolyttene å merke seg er natrium, kalium og klorid.

Når man ser på bruk av elektrolytter, er det viktig å vurdere rollen elektrolytter spiller i kostholdet mer bredt og de forskjellige grunnene til å supplere med dem.

Det er vanskelig å diskutere bruk av elektrolytter uten først å nevne salt. Selv hester som får sitt fulle tilskudd av konsentrert fôr eller vitamin- og mineraltilskudd, vil sannsynligvis trenge ekstra salt (natriumklorid). Dette er fordi for alene er naturlig lavt på natrium, og de fleste sammensatte fôr og tilskudd møter ikke kravene. Grunnen til det sistnevnte er todelt: For det første er en viss fleksibilitet nødvendig på grunn av at daglige behov avhenger av elektrolytter tapt under trening (som svette), og for det andre at salt har potensial til å degradere andre næringsstoffer når det er inkludert i et sammensatt fôr.


For de som er i hvile eller lett arbeid på et høyfor-basert kosthold, bør tilførselen av 0,02 g per kilogram kroppsvekt av natrium (10 g for en 500 kg hest) dekke minimumskravene.

Den beste måten å oppnå dette på er ved å tilsette salt til dietten, enten i bøtten eller ved å tilby en saltstein.Bordsalt (natriumklorid) er omtrent 40 % natrium. Å mate med 30 g (en toppet spiseskje) bordsalt per dag vil gi 12 g natrium, noe som er tilstrekkelig for å møte vedlikeholdsbehovene til en 500 kg hest. Alternativt, eller i tillegg til dette, kan en saltstein tilbys. Dette kan være mer egnet for de som er i hvile til lett arbeid, da saltinntak fra blokker/slikkesteiner alene kan være inkonsekvent. Imidlertid kan man få en grov ide om inntak ved å overvåke hvor lenge blokken varer – som en veiledning, bør en 1 kg saltblokk vare en 500 kg hest rundt 30 dager, en 2,5 kg blokk 75 dager.For hester i moderat arbeid og oppover (eller de som arbeider i varme/fuktige miljøer), må vi vurdere tilførselen av et elektrolyttprodukt. Hovedformålet med elektrolytter er å stimulere tørsterespons (gjennom gjenoppretting av elektrolyttbalanse), og ved å gjøre det, opprettholde eller gjenopprette hydrering. For hester i hvile og lett arbeid, er tilførsel av salt (natriumklorid) alene vanligvis tilstrekkelig, da de på et høyfor-basert kosthold vanligvis vil motta tilstrekkelig kalium fra sin forrasjon. Det er når hester arbeider hardere (svetter mer og har høyere risiko for å bli dehydrert) at spesifikk elektrolyttsupplementering er essensiell.

Hvorfor er hydrering viktig?Et tap på bare 2 % av vann i hestens kropp kan ha negative effekter på ytelsen. Vann går tapt gjennom ulike mekanismer, en av dem er gjennom svette. Svette består av vann, et protein kalt latherin (som hjelper til med å spre svetten) og elektrolyttmineraler. På en typisk britisk sommerdag, kan en 500 kg hest miste 5-7 liter svette per time med jevn trav og galopp. Dette kan stige til 10-12 liter per time under forhold med høy varme og luftfuktighet. Sammen med vann, anslås det at ~10 g elektrolytter går tapt per liter svette. Elektrolyttbalanse er avgjørende for å utløse tørsterespons, noe som gjør ikke bare vann, men også elektrolytttilførsel, til viktige hensyn for enhver hydreringsstrategi. Fiber i tarmen fungerer som et reservoar for vann og elektrolytter, noe som gjør rikelig fiberforsyning til en essensiell vurdering. For de som kanskje ikke spiser mye for når de reiser, kan dette være et nøkkelstykke i puslespillet for å adressere for å fremme hydrering, ytelse og restitusjon. Dehydrering er sterkt forbundet med høyere risiko for kolikk, magesår og urinvegsproblemer, noe som gjør det ikke bare til en bekymring for ytelse, men også for generell helse. Tilførsel av elektrolytter: Beste praksisElektrolytter kan tilbys daglig for de i moderat til hardt arbeid (eller de som trener i varme/fuktige miljøer) eller de i mindre daglig arbeid når de konkurrerer/trener hardt ved anledninger. På dagen for et arrangement kan elektrolytter tilbys før, under og etter trening (avhengig av krav avhengig av disiplin og arbeidsintensitet).


Til syvende og sist avhenger suksessen av elektrolytttilførsel på passende overvåking av vanninntak. Kunnskap om gjennomsnittlig vanninntak for hver hest og hvordan dette endres under trening og konkurranse er nøkkelen til å skreddersy elektrolytttilførselen til det enkelte individ.


Pulver eller pastasprøyte?

Bruk av et pulverisert elektrolyttprodukt eller pastasprøyte i en viss grad avhenger av personlige preferanser (både hest og rytter). Imidlertid er pulvertilskudd vanligvis designet for daglig/jevnlig bruk, der pastasprøyteprodukter kan være mer praktiske ved arrangementer, under reiser eller for å toppe opp eksisterende elektrolytttilførsel.

Når man fôrer med noen elektrolytter (pastasprøyte eller pulver), er det viktig å sørge for tilstrekkelig vanninntak. Dette er viktig da økt tilstedeværelse av elektrolytter i systemet etter fôring vil utløse tørsterespons. Som sådan, å sørge for at vann er tilgjengelig der elektrolytter har blitt gitt (spesielt i en konsentrert kilde som en sprøyte) og overvåke responsen anses som beste praksis.Som med ethvert tilskudd eller styring, jo bedre du kjenner hesten, jo mer kan vi skreddersy tilnærmingen. For hester som er kjent for å være dårlige drikkere eller som du fortsatt blir kjent med, overvåk vanninntaket og vurder å bruke elektrolyttprodukter konservativt i begynnelsen (for eksempel en tredjedel eller halvparten av en sprøyte om gangen) og overvåk responsen. Det vanskelige å navigere er at vi vet at jo mer dehydrert en hest blir, jo mer reduseres tørsteresponsen, så det handler om å finne en balanse mellom å stimulere dette og overvåke vanninntaket. For kresne drikkere, kan det å ha et utvalg av vanlig vann, elektrolyttvann og smaksatt vann hjelpe (eller til og med det å legge en håndfull med velsmakende mos eller deres vanlige fôr i bunnen av en vannbøtte for å hjelpe med smak kan også fungere godt).Slik forer du elektrolytter

Forbered den anbefalte daglige mengden basert på hestens størrelse og arbeidsbelastning. Hvis varigheten av trening eller reise er lang, kan tilførsel av elektrolytter deles tilsvarende. Elektrolytter kan mates i et vått fôr eller (ideelt sett) fortynnes i vann. Uavhengig av fôringsmetode, bør elektrolytter alltid tilbys sammen med vanlig vann. Timing av elektrolyttadministrasjon er indikert for å optimalisere effektiviteten. Se anbefalingene nedenfor:


Type arbeid/trening

Tidspunkt for tilførsel av elektrolytter

Hvorfor?

Kort varighet

Gi EN time før trening.

For å hjelpe med å sikre tilstrekkelig hydrering. Merk at selv når hester arbeider i korte perioder, kan svetting fortsette etter trening og legge til væske- og elektrolyttap.

Reiser

Gi innen EN time før reisen. Hvis du reiser >2 timer, inkluder elektrolyttforsyning sammen med vann på hvilestopp.

Selv i kjøligere vær vil reiser typisk resultere i tap av vann og elektrolytter gjennom svette.

Lang varighet

Gi EN time før trening og ved hver anledning under arrangementet som passer sammen med vann. For eksempel, for utholdenhetshester på veterinærsjekkpunkter eller mellom faser for konkurranseryttere.


Hvor det er mulig, tilby kun slurker av vann rett etter trening til hesten har returnert til sin hvilende respirasjonsrate, hvorpå elektrolytter og fri tilgang til vann kan gis.

Dette sikter mot å sikre at du starter arrangementet med en godt hydrert hest, og ytterligere tilførsel av elektrolytter og tilgang til vann vil hjelpe med å holde hydreringsnivåene oppe under trening.


Under trening er en god mulighet til å få hesten vant til å motta elektrolytter i stedet for å presentere dem kun på en konkurranse. Akkurat som å introdusere ethvert annet tilskudd til dietten, bør elektrolytter introduseres gradvis for å øke sjansene for vellykket fôring.Everyday Electrolyte vs Restore Lyte?

Det finnes mange elektrolytter på markedet egnet for daglig bruk som 'Everyday Electrolytes', forskjellen mellom disse og 'Restore-Lyte' pulver eller væske er at sistnevnte kombinerer elektrolytt- og muskelglykogen (energilager) påfyll. Som sådan kan Restore-Lyte brukes i stedet for Hverdagslige Elektrolytter der en ekstra boost til restitusjonsprosessen er nødvendig. For eksempel, for de med tunge trenings- og konkurranseprogram, eller påfyll på farten (som veterinærsjekkpunkter, mellom klasser eller faser), kan et kombinasjonselektrolytt og energiprodukt som Restore-Lyte anbefales.257 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

留言


bottom of page