top of page

Mugg hos Hester: Årsaker, Symptomer og Hvordan Behandle

Oppdatert: 26. sep. 2023

Med høsten kommer det økte regn og sølete forhold som gir ideelle betingelser for utvikling av mugg hos hester. I denne artikkelen vil vi utforske hvorfor hester er sårbare for mugg om høsten, symptomer på mugginfeksjoner, samt hvordan du kan behandle og gjøre forebyggende tiltak.


Hvorfor Utvikler Hester Mugg? Mugg er en kompleks hudinfeksjon som kan utvikle seg på grunn av mikroorganismer som sopp, skabb og bakterier. Når en hest først utvikler mugg, krever det omfattende behandling for å forhindre spredning til andre deler av kroppen. Selv om hestens omgivelser alltid er fulle av bakterier, kan eksterne faktorer utløse infeksjoner som mugg. Høy fuktighet, som er typisk om høsten med regn og søle, spiller en avgjørende rolle i muggutvikling. Fuktige miljøer skaper et ideelt sted for muggs vekst og reproduksjon.


Tegn på Mugg: Identifikasjon og Konsekvenser Hvis du mistenker at hesten din har mugg, er det viktig å inspisere kodebøyen, spesielt området bak koden. Lette tilfeller kan føre til skorpedannelse som er resultatet av økt hudproduksjon som hesten bruker for å beskytte seg. Alvorligere tilfeller kan resultere i sår som kan føre til ubehag og halthet. Noen hester kan til og med hovne opp i benet som har mugg, så vær oppmerksom på hevelse og varme.Forebygging og Effektiv Behandling: Viktige Skritt Muggbehandling kan være en utfordring, og derfor er det klokt å fokusere på forebygging. Her er noen handlingspunkter du kan implementere:

  • Vask hesten grundig, bruk gjerne antibakteriell såpe og svamp. Velg en svamp som klare å fjerne møkk som sitte dypt

  • Klipp bort overflødig hår for å fremskynde tørkingen.

  • Bruk fuktighetsbevarende kremer på bena for å holde huden myk og forhindre muggutvikling. Velg kremer som inneholder metylsulfonylmetan (MSM) for behandling og sinkoksid for beskyttelse. Hos Helsehest selger vi sulphur krem som er spesielt rettet mot mugg behandling ( her)


Ved Bekreftet Mugg: Rådfør deg med Veterinær Hvis mugg allerede er påvist, er konsekvent behandling med vask og krem avgjørende. Hvis det har utviklet seg til "lyngagmitt", en alvorlig tilstand med varme, hevelse i hovene og feber, må du kontakte en veterinær for profesjonell hjelp.
53 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page