top of page

Fôrplanlegging for sunne føll: Bygg et sterkt skjelett med Kalsium tilskudd fra HelseHest

Oppdatert: 25. jul. 2023

Å avle frem en sunn hest er et mål som begynner lenge før føllet blir født. I tillegg til å velge en hingst med riktig eksteriør og genetikk som passer sammen med hoppa, er det andre faktorer eieren kan ta hensyn til for å legge til rette for et friskt og vellykket føll. I denne artikkelen vil vi fokusere mer på oppfôringen av hoppa og føllet, som kan bidra til å legge grunnlaget for en sunn og robust unghest.

I dag vet vi at føllet absorberer næringsstoffene gjennom hoppa og det hun spiser, og hele 76% av skjelettet utvikles før fødselen. Derfor er det viktig å legge fokus på benbygningen i denne perioden for å sikre at det nyfødte føllet har de beste forutsetningene for et sterkt og sunt skjelett. Det anbefales også å fortsette å gi tilskudd etter fødselen, da hester gjennomgår den største vekstfasen frem til de er 2 år gamle.


Et anbefalt og effektivt tilskudd som har vist gode resultater er kalsium. Dette tilskuddet inneholder en kombinasjon av kalsium og fosfor, som sammen danner mineralet hydroksiapatitt i skjelettet. Hydroksiapatitt spiller en viktig rolle i å styrke skjelettet og forebygge skader. Kombinasjonen av kalsium og fosfor har vist seg å være svært effektiv for å forebygge vanlige skader i skjelettet som føll og unghester kan oppleve.


En forskningsstudie utført og undersøkte effekten av kalsium. Resultatene viste at hester som fikk tilskuddet som en del av fôrplanen hadde betydelig færre tilfeller av løse benbiter sammenlignet med hester som ikke fikk tilskuddet. Dette tyder på at kalsium kan være en verdifull komponent i fôrplanen for å styrke skjelettet til føll og unghester, og bidra til å redusere risikoen for skader i beinet.

Løse benbiter kan fjernes ved kirurgi, men det er viktig å merke seg at løse benbiter ofte kan føre til halthet og ujevnheter i gangen. Dette er spesielt ugunstig for en unghest som ikke har fullstendig balanse og stabilitet, og det kan potensielt føre til ytterligere skader hvis det ikke blir behandlet. Derfor er det viktig å ta forebyggende tiltak og tilpasse fôrplanen for å unngå skader som kan hemme hestens fysiologiske utvikling og prestasjoner.
Ved å tilrettelegge fôringen med nødvendige næringsstoffer og tilskudd som støtter skjelettets helse, kan man bidra til å forebygge løse benbiter andre potensielle skader. Dette er en viktig del av omsorgen for unghester, da det bidrar til en jevn utvikling og hjelper hesten med å nå sitt fulle potensial både fysiologisk og innenfor idretten.


Ved å være oppmerksom på hestens behov og tilpasse fôrplanen i henhold til individuelle forutsetninger, kan man minimere risikoen for skader som kan begrense hestens utvikling og prestasjoner. Som hesteeier og avler ønsker man alltid en hest som er frisk og sunn til enhver tid, og som kan håndtere fysiske utfordringer uten at det får negative konsekvenser for hestens karriere.


Ved å ta ansvar for hestens helse gjennom riktig fôring og bruk av passende tilskudd, kan man legge grunnlaget for en sunn og robust hest som er i stand til å møte fysiske utfordringer og minimere risikoen for skader. Det er viktig å rådføre seg med dyrehelsepersonell, for å sikre at man tar de riktige valgene for å fremme hestens helse og velvære over tid. Vi i HelseHest står behjelpelig om du har behov for bistand. Ved å ha kunnskap om hestens ernæringsbehov og tilpasse fôrplanen deretter, kan man legge til rette for en sunn og blomstrende hest.38 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page