top of page

Fra bedekking til følling: HelseHest's veiledning for suksessfull avl


Avl er en spennende tid for hesteeiere og kommende føll-eiere. Man bruker ofte lang tid på å finne riktig hingst og tror kanskje at dette er hvor man skal legge mest tid og energi, men dette er ofte ikke tilfellet.


Mange hopper vil ikke bli drektige på første forsøk, og derfor kan avlssesongen ta lengre tid enn forventet. Mange hingsteeiere tilbyr ofte flere forsøk inkludert i prisen på hingsten. Grunnen til at avelssesongen kan ta lengre tid enn forventet ,er det alltid er lurt å starte forsøk tidlig. Dette vil også føre til at føllet blir født tidligere, noe som mange eiere ønsker seg.


Hvis du opplever at hoppa ikke blir drektig, er du ikke alene. Dette er en veldig frustrerende situasjon, spesielt siden man ofte er under tidspress, da avlssesongen for hester vanligvis kun varer fra vår til sen sommer. Derfor kan det være lurt å se etter alternative måter å øke sjansene for at hoppa blir drektig, og her kommer vitamin E inn i bildet.


Siden vitamin E ikke produseres selv i hestens kropp, må den få dette gjennom fôret. Vitamin E er en antioksidant og mye brukt til hester i hard anstrengelse, men forskning viser at vitamin E støtter fertiliteten og øker hoppens evne til å gi antistoffer til føllet. I tillegg vil vitamin E som gis de siste månedene før føllingen gi høyere kvalitet på råmelken, noe som er viktig for føllets immunforsvar.
EPUK har også et tilskudd spesielt egnet til føll som anbefales å starte før føllingen skjer. Siden mesteparten av veksten til føllet skjer i månedene 8-11, er det viktig å starte tidlig med å gi tilskudd som støtter skjelettet. Cal-phos inneholder fosfor og kalsium, som er viktige mineraler for å støtte opp et sunt skjelett, og vi anbefaler å starte med dette 2 måneder før føllingen, da så mye av utviklingen skjer før føllingen.For en helhetlig støtte gjennom hele drektigheten vil det derfor være anbefalt å bruke E-vitamin før bedekking og de første månedene, og bytte over til Cal-phos i måned 8 for å støtte føllets utvikling videre.Mange hopper vil ha god nytte av tilskudd før og gjennom hele drektigheten. Vitamin E fra EPUK gir hele 3,000 IU daglig, samt 20 mg selen i hele boksen. Om du heller er på utkikk etter et multivitamintilskudd med hele 21 essensielle mikronæringsstoffer og et høyt innhold av vitamin E og selen, er Selenavite E perfekt. Denne finnes også i flytende form for hester som ikke liker pulver.


19 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page