top of page

Følling - de tre viktigste timene i føllets liv
Hesteeiere investerer mye tid og penger på å bedekke hoppa og forberede alt til følling, og det er ikke uten grunn. Følling skjer raskt, og dersom små feil ikke oppdages kan det få katastrofale følger. Hos HelseHest har vi et team med erfaring rundt følling som nå deler sine beste tips.


Følling - De Viktige 3 Timene

De første tre timene av føllets liv er helt avgjørende. For et føll uten immunforsvar og få muligheter til å beskytte seg selv, er det viktig at føllet får krysset av på disse punktene for å sikre et trygt liv videre. Her er en enkel huskeregel:

  1. Føllet skal stå på egne ben innen én time etter følling.

  2. Føllet skal begynne å drikke melk innen to timer.

  3. Etterbyrden skal være ute innen tre timer.


Normalt sett varer følling fra 10 til 30 minutter og begynner ofte med at hoppa ruller seg for å legge fosteret på plass. Det er helt greit å hjelpe til med å "dra ut" føllet, men pass på å følge riene og holde god hygiene. Ideelt sett skal navlestrengen henge på litt etter at føllet er ute for å gi blod. Hvis den skulle ryke, må den holdes ren med jod og klorheksidin.


OBS: Hvis hoppa eller føllet avviker fra dette, kan det være lurt å kontakte veterinær for råd. heller ring en gang for mye enn for lite


Erfaring fra Astrid: Selv om føllingen gikk raskt og fint, hadde vi alltid litt problemer med å få føllet til å stå opp og die selv. Dette tok litt lengre tid enn ønsket, så vi brukte en tåteflaske for å gi råmelk til føllet. Dette ga føllet ekstra energi og gjorde det lettere for det å stå opp. Etter at de sto opp, hjalp vi dem til "melkebanken" og lot deretter mor og føll bli kjent med hverandre.

Etter Følling

Hoppa kan ha smerter etter følling da hun også skal få ut etterbyrden. I verste fall kan noen hopper tråkke på føllet sitt når de opplever slike smerter. Noen opplever at det beste er å ta med føllet ut på stallgangen til hoppa roer seg, men hvis hoppa har god plass i boksen, kan man ta med føllet inn i en krok til hoppa roer seg.


Selv om tre timer kan høres lenge ut, vil det oppleves som sekunder. Følling er en stor opplevelse, og enda gøyere er det å se båndet som knyttes mellom hoppe og føll.Etter Følling - Hva Nå?

Enhver hesteeier ønsker å sette føllet sitt opp for suksess så tidlig som mulig. Vi i HelseHest anbefaler vitamin E i starten av drektigheten og Cal-Phos mot slutten og til føllet for å styrke ben og skjelett. Cal-Phos er ideell for føll og åringer for å hjelpe skjelettutviklingen.Vår bestselger, Calavite, er også et multitilskudd for føll og unghester. Det inneholder en velbalansert andel av vitamin D3 og A, som hjelper med absorpsjonen og utnyttelsen av kalsium, noe som er kritisk for utvikling av ben.


Tilskudd til føll som styrker skjelettet vil gi langsiktige fordeler over mange år. Ta kontakt med oss hvis du trenger hjelp til å finne tilskudd som passer dine behov.

17 visninger0 kommentarer

Comments


bottom of page