top of page

Får hesten din nok E?

Oppdatert: 25. aug. 2023

Hei alle hesteelskere der ute!


I dag vil jeg snakke om et viktig næringsstoff som hestene våre kan mangle når de kun får høy i kostholdet sitt: vitamin E.

Høy er en flott kilde til protein, fiber, næringsstoffer og energi, og de fleste hester får nok av det de trenger for å være sunne. Men det er én ting høy ikke gir i tilstrekkelige mengder: vitamin E.

Vitamin E finnes i ferskt gress, men det brytes ned raskt når gresset høstes og lagres som høy.


Jo lenger høyet lagres før det spises, jo mer av vitamin E går tapt. Derfor kan hester som hovedsakelig spiser høy, og som har lite eller ingen tilgang til beite, være i fare for å lide av vitamin E-mangel. Dette er spesielt vanlig for hester som trener mye og som har begrenset utegang, samt eldre hester, syke hester og hester med visse helseproblemer. Vitamin E er viktig for å opprettholde en hests muskler, nerver og andre indre funksjoner. Hvis hesten din ikke får nok vitamin E naturlig fra grønt gress, må du finne en måte å tilsette det i kostholdet deres.

Vitamin E kommer i åtte naturlig forekommende forbindelser, kalt tokoferoler og tokotrienoler. Den mest biologisk tilgjengelige formen for hester er alfa-tokoferol, som kan måles i blodet. Hester som har tilgang til ferskt gress får rikelig med vitamin E i kostholdet sitt, men for de som spiser mye høy, vil naturlige vitamin E-lagre ikke være tilgjengelige på samme måte. Tegn på vitamin E-mangel inkluderer muskelsvakhet, stivhet, koordinasjonsproblemer og nedsatt immunfunksjon. I alvorlige tilfeller kan mangel på vitamin E føre til nevromuskulære problemer, som for eksempel equine motor neuron disease (EMND) og equine degenerative myeloencephalopathy (EDM).

Heldigvis finnes det flere måter å tilsette vitamin E i hestens kosthold på. Vitamin E-tilskudd er tilgjengelig i pulver-, pellets- og flytende former, samt i mange kommersielle kraftfôrblandinger og spesialiserte tilskudd. Når du velger et tilskudd, sørg for å velge et produkt som inneholder naturlig vitamin E (d-alfa-tokoferol) i stedet for syntetisk vitamin E (dl-alfa-tokoferol). Naturlig vitamin E absorberes bedre av hestens kropp og er derfor mer effektivt. Som alltid, når du introduserer et nytt tilskudd i hestens diett, er det viktig å konsultere en veterinær eller en ernæringsekspert for å sikre at du gir riktig mengde og type vitamin E for din hests individuelle behov. Overdose av vitamin E kan være skadelig, så det er viktig å følge anbefalte doseringsretningslinjer og justere mengden etter behov.

Gir du E-vitamin tilskudd til din hest?

  • Ja

  • Nei, ikke nå.

  • Gir aldri tilskudd

Som hesteeier ønsker du selvfølgelig å gi hesten din det beste kostholdet for å holde dem sunne og lykkelige. Så hvis hesten din spiser mye høy og har lite tilgang til beite, bør du vurdere å tilsette vitamin E i kostholdet deres. Å sørge for at hesten din får nok vitamin E kan bidra til å holde musklene, nervene og indre funksjoner sunne og fungerende. Men husk, når det gjelder å introdusere et nytt kosttilskudd, er det alltid lurt å konsultere en ekspert for å sikre at du gir riktig mengde og type næringsstoff for din hests individuelle behov. Så snakk med en veterinær eller en ernæringsekspert for å finne ut hva som er den beste måten å inkludere vitamin E i hestens kosthold på, og hold din hest sunn og glad!
Vi i HelseHest hjelper deg om du skulle ha spørsmål om hva som passer til din hest. Ta bare kontakt med oss.

290 visninger0 kommentarer

Comentarios


bottom of page